Oamenii se nasc fara voia lor...Sint adusi pe lumea asta fie din intimplare, fie planificati. Unii cresc si se dezvolta frumos si curat. Devin oameni mari, exemple pentru cei din jur. Eu ii numesc pe acestia fluturi albastri.

Altii, la rindul lor, cresc si se dezvolta strimb si murdar. Devin oameni marunti si de nimic, care produc stricaciuni celor din jur, singura lor preocupare fiind aceea de a suge...aerul. Pe acestia ii numesc ploșnițe.

Pe oamenii buni si frumosi ii gasesc usor plictisitori, totul despre ei fiind -prea perfect-. Ei sint pusi doar pe fapte bune si-si etaleaza frumusetea, inteligenta si victoria cu fiecare ocazie care li se iveste, aratind ce privilegiati ai destinului sint ei. Spiritul lor albastru nu ma impresioneaza.

Pe de alta parte, pe oamenii minusculi ii gasesc, cumva, interesanti. Fiind imprevizibili, nu stii niciodata cind te ataca, sau cind te improasca cu saliva lor chimica. Te provoaca la duel, iti stirnesc teama si-ti produc repulsie. In preajma lor, emotiile iti sint tensionate.

Exista si o categorie de fiinte umane care ma intriga si ma fascineaza, deopotriva. Este vorba despre nebuni si criminali. Era o zi de duminica cind am intilnit un nebun, ne-am intersectat intr-o statie de metrou, undeva in Times Square. Avea deasupra gurii o mustata groasa, era infasurat in haine rupte si purta cu el o privire dementa si intunecata. Tipa, scuipa si facea ca un sarpe: sssss! Circuitele din creierul lui de om nebun erau declansate intr-o isterie necontrolabila. Toata ziua am fost urmarita de chipul lui dezordonat si m-am gasit intrebindu-ma: nebunul mustacios, care mi-a iesit azi in cale, este, oare, fericit? Are el-nebunul- vise si dorinte?

Dar criminalul? Dupa ce-si omoara victima, ce face? Zimbeste, se caieste sau viseaza deja la urmatoarea? Suspectez mintea unui criminal ca fiind galagioasa si plina de mister. Si da, cindva, demult, am intilnit si-un criminal...Am stat de vorba,ne-am privit. Parea normal si comun ca noi toti, dar era un criminal.
Va spun, oamenii se nasc fara voia lor...: